Verhalenbundel

Hoe je de draad van het leven weer oppakt, is voor iedereen anders. De één vindt troost in een mooi gedenkteken. De ander houdt herinneringen in stilte levend met een bijzonder erfstuk. Download onze bundel met verhalen en lees hoe anderen de draad van het leven weer oppakken.

Doorgaan is leven terwijl je verdrietig bent

‘Je moet het een plekje geven’ wordt er vaak gezegd over het verlies van een dierbare. Pas als dat gebeurd is, kunnen we doorleven, weer ‘normaal’ doen. Werkt het echt zo of doen we onszelf tekort door rouw op zo’n standaard, bijna voorgeschreven, manier te benaderen? Rouwdeskundige Daan Westerink vindt van wel en legt uit waarom verdriet onderdeel is van het leven.

Meer lezen

'Mijn vader is altijd bij me.'

Na bijna elf jaar met zijn gezondheid te hebben geworsteld, overleed Frans uit Eindhoven toch nog onverwachts. Een grote schok voor zijn vrouw Diny en dochter Patricia. ‘Was ik één keertje niet in het ziekenhuis, ging het mis. Ik had zo graag nog eens met hem willen praten'.

Meer lezen

Spelen onder de kist van oma

Als een dierbare overlijdt, dan gaan kinderen daar heel verschillend mee om. Soms krijgen ze huilbuien en worden ze boos, soms spelen ze ogenschijnlijk vrolijk onder de kist van de overledene – en soms doen ze allebei. Hoe ga je als ouder om met de emoties en behoeftes van je kind? Hoe help je hem of haar om de draad van het leven uiteindelijk weer op te pakken? Coöperatieconsulente Gees van coöperatie DELA helpt ouders daarbij door het bieden van emotionele en praktische steun bij de rouwverwerking.

Meer lezen

'De rest van mijn leven reist hij met me mee.'

‘Mijn vader was een man die vrijheid zocht en veel reisde, voornamelijk voor zijn werk als internationaal vrachtwagenchauffeur. Toen ik klein was nam hij me mee op de dagritjes. Om vier uur ’s nachts vertrokken we, dan zagen we samen de zon opkomen. We voerden geen ellenlange gesprekken. In plaats daarvan zeiden we veel met niks.’ Een jaar geleden verloor Cristel haar vader. Sindsdien draagt ze hem bij zich in een hangertje met vingerafdruk.

Meer lezen

‘Het maken van deze film was een vorm van samenzijn’

Regisseur en scenarioschrijfster Mirella Muroni was 44 toen haar vader plotseling overleed aan een hersenbloeding. Anderhalf jaar later stierf ook haar moeder na een periode van mantelzorg en begon het rouwen pas echt. Ze kwam erachter dat haar visie op de dood anders was dan die van anderen. ‘Ik dacht: ze zien hun kleindochter niet opgroeien, ze weten niet hoe het mij zal vergaan, dat kan toch niet? Uiteindelijk concludeerde ik dat het leven goed voor ons zorgt en dat de dood dat dan ook zal doen. Want wie weet wat er écht na de dood gebeurt? Misschien krijgen ze een inkijkje in mijn toekomst voordat ze echt gaan en is er een moment om afscheid te nemen ná de dood. Zo zie ik dat.’ Met een filmgedicht geeft ze vorm aan deze visie en aan het idee dat rouwen een andere manier is van ontmoeten in plaats van afscheid nemen.

Meer lezen

Help je kinderen de draad van het leven weer op te pakken

Na verlies van een dierbare heb je als ouder een dubbele taak: je moet zelf de draad van het leven oppakken én je moet je kinderen ondersteunen hetzelfde te doen. Dat laatste gaat vaak gepaard met veel twijfels en onzekerheden. Waar hebben je kinderen wel en geen behoefte aan? Hoe weet je hoe het met ze gaat?

Meer lezen

LEEF!

Wij helpen je graag met nadenken over emotionele en praktische zaken die nu en later mooier maken. Daarom versturen we meerdere keer per jaar de nieuwsbrief LEEF!. Inschrijven voor de LEEF! kan via onderstaande knop.

’Nadat mijn opa overleden was, leerde ik hem pas echt kennen’

Slechts tien jaar heeft Chris uit Oisterwijk contact met zijn opa gehad, maar het waren bijzondere jaren. Opa ‘Toet’ overleed in 2015 op 78-jarige leeftijd. Daarna ontdekte Chris welke offers zijn opa had gebracht. ‘Na zijn overlijden kreeg ik nog meer respect voor hem.’

Meer lezen

Prangende vraag: Hoe ga je verder als niets ooit hetzelfde zal zijn?

Prangende vraag: ‘Hoe ga je verder als niets ooit hetzelfde zal zijn?’ vroegen we Jeroen Kleijne, schrijver van het boek De draad weer oppakken.

Meer lezen

'We hebben samen genoten van alle momenten dat ze er was.'

Toen Marianne 20 was kreeg haar moeder te horen kreeg dat ze borstkanker had. ‘Ze leefde ervoor om haar kleinkinderen te zien opgroeien en dat is haar gelukt. Ik mis het meest dat ik kleine dingen niet met haar kan bespreken. Mijn kinderen zijn bijvoorbeeld net het huis uit en ik zou graag willen weten hoe mijn moeder zich voelde toen wij het huis uit gingen. Gelukkig heb ik het medaillon met haar vingerafdruk, die is onbetaalbaar omdat ik haar zo altijd bij me voel.’

Meer lezen

In Dubio: Als je de draad van het leven weer oppakt – waar kies je dan voor?

Elisabeth en haar moeder Willy gaan in gesprek over hoe ze de draad van het leven weer opgepakt hebben nadat ze hun dierbare zus en dochter verloren. Aan de hand van stellingen waaruit ze moeten kiezen, ontstaat er een bijzonder gesprek, waarin niet alle antwoorden vanzelfsprekend zijn.

Meer lezen

‘Je kunt de dood niet mooier maken dan ‘ie is.’

‘Mama, wanneer wordt papa weer wakker?’, ‘Mama, waarom komt oma Corry nooit meer op bezoek?’ Voor kinderen is de dood van een dierbare vaak een ongrijpbare gebeurtenis. Hoe kunnen we ze helpen hiermee om te gaan om samen door te leven? Rouwdeskundige Daan Westerink vertelt.

Meer lezen

‘Dat ik dingen weer wél kan, overvalt me soms.’

David, de zoon van Han van Wel, overleed op 23-jarige leven aan hartfalen, een complicatie van zijn diabetes. Han startte een blog waar hij in een jaar tijd 38 openhartige verhalen schreef over alles wat hij voelde. Het blog komt op 4 november 2017 uit in boekvorm. ‘Ik doe er alles aan om voor David een spreekwoordelijk standbeeld op te richten.’

Meer lezen

Samen met anderen de draad van het leven oppakken

Misschien heb je pasgeleden iemand verloren, of misschien is het al een tijdje terug. Jouw dierbaren zijn nu belangrijker dan ooit, want je hebt ze nodig om de draad van het leven weer op te kunnen pakken. Ze kunnen je praktisch ondersteunen, je helpen even aan iets anders te denken of er ‘gewoon zijn’. Maar hoe geef je aan waar jij behoefte aan hebt?

Meer lezen

Praatstuk

Tijdens je eigen rouwproces kun je het moeilijk vinden om het gesprek aan te gaan met de mensen om je heen. Download het praatstuk; een leidraad voor een gesprek waarin onderwerpen en tips zijn omschreven die helpen bij het oppakken van de draad van het leven.

‘Ik wil dat Maddie en Cara een leuke jeugd hebben.’

Tineke (30) verloor ruim twee jaar geleden geheel onverwacht haar man Björn aan hartfalen. Dochters Maddie en Cara waren op dat moment 2 maanden en 2.5 jaar oud. Ondanks het grote gemis, doet Tineke er alles aan om door te leven. ‘Ik probeer me heel bewust te richten op alle mooie dingen, op al het goeds. Ik kan blijven hangen in het verdriet om zijn dood, maar daar bereik ik niks mee. Niet voor mezelf, en niet voor de meiden.’

Meer lezen

Kindertherapeut Marieke: ‘Gun je kind zijn tranen wanneer een dierbare overlijdt.’

Marieke de Boer is kindertherapeut. In haar praktijk in Enschede helpt ze kinderen die te maken krijgen met groot verdriet wanneer een dierbare is overleden. Ook als ouder kom je dan vaak voor een moeilijke periode te staan. Want hoe help je je kind om te gaan met een dergelijk groot verlies? Marieke heeft een aantal tips.

Meer lezen

‘Door Myla kan ik meer zin geven aan het leven.’

Myla, dochter van Mathijs en Jessica, mocht maar een maand leven. Ze vocht een strijd die ze niet kon winnen tegen de zeldzame longaandoening ACD: een aandoening waardoor ze nooit zelfstandig zou kunnen ademen. ‘Als je getroffen wordt door het noodlot, heb je de keuze de schouders eronder te zetten of je erdoor te laten verslaan. Ik heb ervoor gekozen om terug te vechten.’

Meer lezen

Wat Wubbo Ockels meegaf aan de wereld en aan zijn dochter

‘Mijn papa is astronaut!’ Als Wubbo Ockels je vader is, kan je dat zonder blikken of blozen aan al je vriendjes vertellen. Gean Ockels vertelt over hem. Over zijn wilde plannen, zijn enthousiasme en kennis, maar ook over de keerzijde daarvan.

Meer lezen

'Ik ben een zus verloren, maar heb er een zoon bij gekregen.'

Wilma is de jongste van zeven broers en zussen (alias De Zevensprong). Ze groeien op in Roermond en vormen een vrolijk, liefdevol gezin. Een paar maanden na het overlijden van vader en moeder blijkt dat Wilma Alzheimer heeft. Ze is 63 als ze besluit haar euthanasiewens te laten uitvoeren. Haar zussen Ans en Francien vertellen over het gemis maar ook de dankbaarheid die zij voelen.

Meer lezen

'Ik praat elke dag met haar.'

Tess (30) was veertig weken zwanger toen haar baby bleek te zijn overleden. De volgende dag werd ze geboren. ‘Ze was zo prachtig, en zo mijn dochter, ik herkende haar meteen.’ Hoe raakte Tess ervan overtuigd dat ze door moest met haar leven?

Meer lezen

Van je familie moet je het hebben

Wie: Tanja (29)
Geërfd van: oma Til
Erfstuk: 'De jurk die ze droeg tijdens de bruiloft van mijn ouders.'
Waarde: 'Geen idee, maar voor mij onbetaalbaar.'

Meer lezen

Kaartenset

Mensen herinneren en rouwen anders, op hun eigen manier. Het is goed om daarover met elkaar te praten, zodat je elkaar kunt steunen als dat nodig is. Om te helpen het gesprek op gang te brengen hebben wij een handige kaartenset ontwikkeld.

Over de charmante opa Frits Philips

Opa Neus, zoals zijn kleinkinderen hem noemden, stond altijd klaar voor zijn kroost, maar óók voor zijn personeel. Frits Philips was een drukbezette, maar charmante, liefdevolle man met hart voor zijn familie en voor de zaak. Kleindochters Christine en Annejet vertellen over de liefde voor voetbalclub PSV, de ondernemersgeest en de positieve levenshouding die ze meekregen van hun opa.

Meer lezen

Voor wie steek jij een kaarsje aan?

Wanneer de donkere dagen weer aanbreken, merken we dat veel nabestaanden behoefte hebben aan extra troost. Om je te helpen die herinneringen levend te houden, organiseren wij elk jaar tijdens de decembermaand lichtjesavonden door heel Nederland. Tijdens deze avond kun je samen met familie en vrienden een kaars branden en je dierbaren op een speciale manier herdenken. Voor wie steek jij een kaarsje aan?

Meer lezen

Tattoos met een verhaal: ‘Liefs Oma.’ voor Marleen

Hoe je je overleden dierbare(n) wilt herinneren, is voor iedereen anders. Van een huisaltaar of urn op de schouw, tot aan een assieraad of gedenkobject, de mogelijkheden reiken ver. Sommige nabestaanden kiezen zelfs voor een permanente herinnering, namelijk in de vorm van een tatoeage. In deze serie gaan wij op zoek naar bijzondere tattoos met een uniek verhaal. We spraken met Marleen (28) die twee jaar geleden haar 100-jarige oma verloor, en nu ‘liefs oma.’ in haar handschrift op haar pols heeft getatoeëerd.

Meer lezen

‘Je komt op een dag weer bovendrijven.’

Oswald verloor kort na elkaar zijn moeder aan Alzheimer en zijn oudste zus Monique aan kanker. Na een tijd van intensieve mantelzorg volgde de donkerste periode uit zijn leven. ‘De ultieme acceptatie moet nog komen en als ik eerlijk ben, denk ik niet dat ik die ooit zal ervaren. Maar ook dat is goed: het is de kunst te accepteren dat je veranderd bent.’

Meer lezen

'Met mijn moeder in mijn hart, heb ik mijn vader bedankt.'

Peggy (40) is getrouwd met Martijn en is moeder van Giulia en Fleur. Zeventien jaar geleden werd haar moeder getroffen door een zeldzame ontsteking die resulteerde in een dwarslaesie. Peggy's vader heeft tot haar dood voor haar gezorgd. 'Hij heeft nooit geklaagd of de moed verloren.'

Meer lezen

Kleurplaten

Kindertherapeut Marieke de Boer ontwikkelde speciale kleurplaten die kinderen helpen verdriet en herinneringen aan een overleden dierbare een plekje te geven.

‘Sinds ik opensta voor de dingen die op mijn pad komen, is mijn leven zoveel rijker.’

Door de dood van haar man, beseft Carla (54) dat haar leven niet langer bij haar past. Ze komt in aanraking met vilten en opent haar eigen atelier, in de oude studio van haar man. Als haar bedrijf voldoende is gegroeid, zegt ze haar vaste baan in het onderwijs op. ‘Toen Kay overleed, heb ik heel bewust tegen mezelf gezegd: ‘Kay is dood en ik leef. Wil ik doorgaan op een pad dat niet meer bij me past, of wil ik kiezen voor mezelf, voor mijn echte passie?’’

Meer lezen

Wie wat bewaart, herinnert zich wat

Gordijnen maken met oma’s garen, verhalen vertellen met de spiegel van je oudtante als leidraad. Erfstukken zijn cadeautjes, kleine geheugensteuntjes die je laten weten wie je bent en waar je vandaan komt. We namen een intieme kijk in verschillende huizen en vroegen naar het verhaal achter de erfstukken. Maken ze onderdeel uit van het dagelijks leven? En, hoe voelt dat eigenlijk?

Meer lezen

De vader van Mariska werd verliefd op een man

Tien jaar geleden overleed de moeder van Mariska plotseling aan een herseninfarct. Het leven van haarzelf en haar vader Rinus stortte in. Totdat Rinus twee jaar later Jaap leerde kennen. Jaap was er voor hem, hij bood een luisterend oor en compleet onverwacht werden de mannen verliefd op elkaar. Voor dochter Mariska was dat ontzettend wennen, maar ze omarmde de nieuwe liefde van haar vader: ‘Jaap is een enorme steun voor mij geweest.’

Meer lezen

De gouden erfenis van opa Gerrit Rietveld

Egbert Rietveld (47) is het jongste kleinkind van meubelmaker, ontwerper en architect Gerrit Rietveld. Hoewel hij pas 3 jaar was toen zijn opa overleed, kent hij hem door en door. Samen met zijn achterneef startte hij een bedrijf om de beroemde meubels van zijn opa te reproduceren: 'Wij willen zijn gedachtegoed graag verder verspreiden.'

Meer lezen

Tattoos met een verhaal: De as-tattoo van Julliëtte

Hoe je je overleden dierbare(n) wilt herinneren, is voor iedereen anders. Van een huisaltaar of urn op de schouw, tot aan een assieraad of gedenkobject, de mogelijkheden reiken ver. Sommige nabestaanden kiezen zelfs voor een permanente herinnering, namelijk in de vorm van een tatoeage. In deze serie gaan wij op zoek naar bijzondere tattoos met een uniek verhaal. We spraken met Julliëtte (21) die in de zomer van 2014 afscheid moest nemen van haar lieve oma en nu een as-tatoeage op haar zij heeft in de vorm van een kruis.

Meer lezen

Daisy: ‘Ome Ruud leefde het leven met een knipoog.’

Daisy (26) en haar oom Ruud deelden een liefde voor reggaemuziek en speelden bijna wekelijks samen gitaar. Toen Ruud begin dit jaar op 51-jarige leeftijd onverwacht overleed, omarmde Daisy zijn typische ‘live and let live’-mentaliteit. Heeft ze op zaterdag zin om ‘alleen maar’ gitaar te spelen, dan ‘mag’ dat. En wil ze naar een cool concert, dan gaat ze gewoon. ‘Het zijn geen immens grootse veranderingen, maar dat past ook niet bij me. Het gaat erom op mijn manier mezelf te zijn. Dát heb ik van Ruud geleerd.’

Meer lezen

Tattoos met een verhaal: De ‘Grandes Jorasses’ van Edgar

Hoe je je overleden dierbare(n) wilt herinneren, is voor iedereen anders. Van een huisaltaar of urn op de schouw, tot aan een assieraad of gedenkobject, de mogelijkheden reiken ver. Sommige nabestaanden kiezen zelfs voor een permanente herinnering, namelijk in de vorm van een tatoeage. In deze serie gaan wij op zoek naar bijzondere tattoos met een uniek verhaal. We spraken met Edgar (43) die vorig jaar zijn klimvriend Martijn verloor door een tragisch ongeluk in de bergen. Een tattoo van de beklimming naar de top van Grandes Jorasses prijkt nu op zijn onderarm.

Meer lezen

Op straat gevraagd: Hoe pak jij de draad van het leven weer op?

In deze vlog gaat Wout de straat op om mensen te bevragen over het onderwerp doorgaan na een verlies. Hoe pak je dan de draad van het leven weer op? Iedereen doet dat op zijn eigen manier. De een kiest er voor om het veel met anderen te hebben over diegene die er niet meer is, de ander zondert zich af en verwerkt het verlies liever alleen. Bekijk de video en zie hoe Nederlanders omgaan met het verlies van een dierbare.

Meer lezen

‘Alsof je nog steeds bij elkaar bent’

Muziek en herinneringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een liedje doet je vaak denken aan een persoon of een moment. We vroegen voorbijgangers op straat welk liedje hen aan iemand herinnert die er niet meer is.

Meer lezen

Tattoos met een verhaal: De lotusbloem van Mariko

Hoe je je overleden dierbare(n) wilt herinneren, is voor iedereen anders. Van een huisaltaar of urn op de schouw, tot aan een assieraad of gedenkobject, de mogelijkheden reiken ver. Sommige nabestaanden kiezen zelfs voor een permanente herinnering, namelijk in de vorm van een tatoeage. In deze serie gaan we op zoek naar bijzondere verhalen achter deze tattoos. We ontmoeten Mariko (28), die op 19-jarige leeftijd haar moeder verloor en ter herinnering een lotusbloem op haar enkel liet tatoeëren.

Meer lezen

Praatstuk kinderen

Het is soms moeilijk om er tijdens je eigen rouwproces óók honderd procent voor je kinderen te zijn. Wat kun je precies voor ze betekenen? Download het praatstuk, dat je concrete handvatten geeft om met je kinderen in gesprek te gaan.

Maartje ging op wereldreis en vond een nieuw soort thuis

Toen haar moeder overleed, besloot Maartje (29) alles uit het leven te gaan halen. Ze ging op reis met een bucketlist met ruim 200 ‘doelen’, en vond meer dan ze had verwacht: waardevolle vriendschappen, een andere manier van werken, leven en reizen, een nieuw soort ‘thuis’ en het besef dat zorgen, verdriet en angst er gewoon mogen zijn. Maartje legt uit wat er komt kijken bij het inslaan van een nieuw pad, en geeft vijf tips die het voor iedereen haalbaar maken.

Meer lezen

Tastbare herinnering

Herinneringen aan een overleden dierbare draag je altijd met je mee. Maar misschien vind je het fijn om ook een tastbare herinnering te hebben? Neem eens een kijkje in onze webshop en laat je inspireren.

Meer laden