Een waardevol gesprek

Mensen herinneren en rouwen op hun eigen manier. Het is goed om daarover met elkaar te praten, zodat je elkaar kunt steunen als dat nodig is. Om te helpen het gesprek op gang te brengen, hebben wij een handige kaartenset ontwikkeld.

‘Zorg ervoor dat je iedere dag even hebt gelachen’

Jolien Sinnema (26) maakte tot voor kort deel uit Beachvolleybal Team Nederland. Ze is hecht met haar familie, ze zijn er voor haar als het tegenvalt en als het meezit. Twintig jaar geleden is Joliens vader Bert overleden. Deze gebeurtenis heeft veel invloed gehad op Jolien en haar moeder en broers, maar ze leerden er ook van: pluk de dag en zorg dat je in ieder geval even hebt gelachen.

Samen door de sport

Jolien: ‘We zijn een sportieve familie in onze vrije tijd en in ons werkend leven; zo lopen allebei mijn broers marathons. Daarnaast studeerde mijn jongste broer bewegingswetenschappen en zijn mijn oudste broer en mijn moeder docent lichamelijke opvoeding. Mijn vader overigens ook, maar die is er helaas niet meer. We zijn hecht, misschien ook juist wel doordat hij er niet meer is.

We wonen best ver uit elkaar, maar we zoeken elkaar eens in de twee weken op. Dan gaan we samen eten. Als het mooi weer is steken we de BBQ aan. Tussen de gangen door volleyballen ik en mijn broers in de grote tuin van mijn moeder. Dat geeft me zo’n vrij gevoel. Waarschijnlijk omdat we vroeger de zomervakanties ook samen in de tuin doorbrachten. Mijn vader en moeder namen dan attributen mee uit het gymlokaal en dan konden we met z’n allen in de tuin gymmen.’

Advies zonder te sturen

‘Mijn moeder heeft me altijd erg gemotiveerd. Ze zorgde ervoor dat ik alleen aan de sport hoefde te denken en bijvoorbeeld niet aan de logistiek die erbij kwam kijken. Sommige trainingen waren heel vroeg. Dan bracht ze me daar heen of ze regelde een treinkaart voor me. Ik besefte me toen niet wat dat allemaal kostte, maar nu realiseer ik me dat hoe waardevol het is dat ik me daar nooit zorgen om heb hoeven maken. Ik ben haar daar heel dankbaar voor. Nu helpt ze me nog steeds. Vooral met het maken van keuzes; als ik het even niet weet of moeilijk heb dan praten we daarover. Ze drukt haar mening niet door maar ze zegt meestal wat ik kan doen en wat de consequenties zijn. Zo geeft ze me advies zonder me te sturen.’
Verhalenbundel

DELA geeft de helden die pieken én dalen overwinnen een podium. Omdat wij als geen ander weten dat het leven niet altijd feest is, laten we ons door de sport en de sporters inspireren om het volle leven te leven. Ben je benieuwd naar hun verhalen? Download dan hier de verhalenbundel.

Vader en moeder tegelijk

Jantje: ‘Ik denk dat iedere ouder dat wel heeft, of elk stel ouders. Dat je je kinderen een goede toekomst wil geven, een goede weg naar zelfstandigheid en volwassenheid. Ik heb het idee dat Bert en ik in eerste instantie met zijn tweeën, en later ik alleen, daar goed in geslaagd zijn.

Toen Bert overleed was er in eerste instantie geen ruimte voor mijn eigen verdriet. Je gaat volledig voor je kinderen. Als moeder wil je dat het leven verdergaat zoals het was. Dat de kinderen kunnen spelen met vriendjes en kunnen gaan sporten. Omdat je zoveel tegelijk moet regelen, kom je eigenlijk niet meer aan jezelf toe. Maar dat is later toen de kinderen ouder werden goed gekomen. Ik geniet van alle drie de kinderen en ik heb nu veel tijd voor mezelf, dus het is helemaal goed. We hebben door alles wat er is gebeurd wel geleerd: Pluk de dag, geniet van elke dag, zorg ervoor dat je elke dag even contact hebt gehad of even hebt gelachen.’

Ga het gesprek aan

Jolien en haar familie hebben samen een vorm gevonden als gezin die bij hen past. Wellicht heb je korter geleden iemand verloren en zoek je een speelse manier om er met de mensen in jouw omgeving over te praten. We hebben een kaartenset ontwikkeld waarmee je het gesprek op gang kan brengen.