• Klantenservice 040 260 16 36 Ma t/m vrij van 8.00 tot 20.00 uur.
  • naar dela.nl

'Dit is de leukste zomer tot nu toe'

In april van dit jaar ruilde Maarten van Garderen (27) zaalvolleybal in voor beachvolleybal om een team te kunnen vormen met topspeler Christiaan Varenhorst. Hoe bevalt zijn nieuwe carrière en hoe gaat hij om met tegenslagen?

'Toen Christiaan me vroeg of ik zijn beachvolleybalpartner wilde worden, was één van de eerste dingen die hij tegen me zei: ‘Ik wil een Olympische medaille winnen in Tokyo.’ Dat is ook altijd mijn droom geweest, maar voor Europese zaalvolleybalteams is die kwalificatie heel moeilijk. Christiaans ambitie om daarvoor te gaan, sprak me meteen aan. Hij speelt al jaren op topniveau en ik vond het een eer dat hij me benaderde. Bovendien wilde ik andere dingen leren en niet steeds het gevoel hebben dat ik de 300e training van het jaar aan het ‘afwerken’ was. En dus koos ik ervoor uit mijn comfortzone te stappen. Na een paar maanden heb ik de knoop doorgehakt en ‘ja’ gezegd tegen Christiaans aanbod.'
 Ik wil altijd blijven leren en beachvolleybal is een uitdaging die bij me past 

Mijn schuld

“De eerst keer in het zand viel behoorlijk tegen. Ik was lichamelijk fit maar voelde al binnen no time allemaal spieren die ik niet eerder had gevoeld. Zand beweegt hartstikke zwaar en vraagt om andere technieken. In de zaal trainde ik vaak drie uur achter elkaar, die eerste dag was ik binnen een uur al helemaal kapot. Dat werd gelukkig snel beter maar de verschillen tussen zaalvolleybal en beachvolleybal zijn groter dan ze lijken: ik heb dat onderschat. Bij het beachvolley zijn de weersomstandigheden bijvoorbeeld erg bepalend. Staat er veel wind, dan zwabbert de bal overal naartoe. Is het 35 graden, dan kost me dat ongelofelijk veel energie. Op dat soort momenten kan ik niet roepen: ‘Hey Chris, ik ben even rusten!’ Als beachvolleyballer ben ik de helft van het team. Wisselen of even uitpuffen langs de kant is simpelweg geen optie. In het begin vond ik die verschillen best frustrerend. Ik wilde graag een goede partner zijn voor Christiaan, maar kende bepaalde technieken nog niet of had last van stomme kwaaltjes zoals spierpijn in m’n hamstrings. Ik wist dat het erbij hoorde, maar ik wist ook dat ieder verlies door mij kwam. Dat is geen leuk gevoel.”
Leestip

Christiaan maakte jaren geleden de overstap van zaalvolleybal naar beachvolleybal. Ook voor hem was spelen in het zand even wennen: 'Spelen op het zand is heel anders dan indoor spelen'.

Genieten van het spel

“Wat me de afgelopen maanden heel erg heeft geholpen, is de open en eerlijke sfeer binnen ons team. Als ik ergens tegenaan loop, een bepaalde manier van trainen niet prettig vind of even baal dat het niet lukt, wordt daar meteen iets mee gedaan. Ik heb dat nog niet eerder zo meegemaakt. Bij het zaalvolleyballen rolde ik vaak van de ene competitie in de volgende en was er nauwelijks tijd om aan te sterken. Hier werd gewoon meteen gezegd: ‘We willen zo snel mogelijk een beachvolleyballer van je maken, maar het mag nooit ten koste gaan van jezelf.’ Die instelling en openheid heeft me heel erg geholpen om de druk en onzekerheid een plek te geven en te gaan genieten van het spel. Deze zomer met Christiaan is de leukste zomer die ik de afgelopen jaren heb beleefd. Ondanks het feit dat we er nog lang niet zijn, ga ik iedere dag met heel veel plezier naar de training.”

 

Op de hoogste trede

“Drie weken gelegen hebben Christiaan en ik een toernooi gewonnen in de Oekraïne. We hadden veel sterke tegenstanders maar na acht wedstrijden stonden we op dat hoogste treetje. Het was een belangrijke overwinning omdat we daar echt groei hebben laten zien. Ik ben nog heel erg zoekende naar de technieken die passen bij mij als speler en die passen bij ons als team. Als Christiaan een bal op een bepaalde manier opspeelt, moet ik daar bijvoorbeeld mijn aanloop optimaal op afstemmen, en vice versa. In de Oekraïne bleek voor het eerst dat we een aanpak hebben gevonden waarop we de komende tijd kunnen voortbouwen. Ik heb zeker nog een vol jaar, misschien wel twee, nodig om een top-beachvolleyballer te worden, maar dit soort momenten bevestigen dat het erin zit. Dat geeft me veel vertrouwen en de motivatie om door te gaan. Naar mezelf én naar Christiaan toe, want ik wil hem niet teleurstellen.”

DELA Beach Open in januari

Begin 2018 sportief en kom in de kerstvakantie samen met familie of vrienden naar het DELA Beach Open. Van 3 tot en met 7 januari neemt de internationale beachvolleybal top het tegen elkaar op.

DELA geeft als hoofdsponsor van het Nederlandse beachvolleybal vrijkaarten weg. Je kunt je kaarten hier bestellen. Vul code DELAVRIJKAART18 in en geniet samen met familie of vrienden geheel gratis van het DELA Beach Open. Laat je ons via #delabeach weten of je er bij bent?