Bespreek je wensen met je naasten

Weet jij hoe je jouw afscheid vorm wilt geven en vind je het een lastig onderwerp om met je naasten te bespreken? Wij helpen je op weg met deze download, om het gesprek wat gemakkelijker te maken.

Welke uitvaartmuziek past bij jouw levensverhaal?

Muziek is heel persoonlijk. Iedereen ervaart muziek verschillend en heeft andere voorkeuren. Veel mensen hebben herinneringen bij bepaalde liedjes. Daarom speelt op uitvaarten muziek vaak een grote rol. Misschien herken je dit wel. Heb je weleens nagedacht welke muziek bij jouw levensverhaal past? En zouden jouw naasten dezelfde muziek kiezen?

Jouw muziekwensen

Denk je bij het horen van een bepaald liedje terug aan een belangrijk moment in je leven? En denken jouw naasten ook aan dat moment bij het horen van dat liedje? Omdat uitvaartmuziek bij zo sfeerbepalend is, is het niet verkeerd om al eens na te denken over muziek die bij jouw levensverhaal past. Bijna de helft (41 procent) van de Nederlanders heeft specifieke muziekwensen voor zijn of haar afscheid. Van Metallica tot David Bowie en van Andrea Bocelli tot De Kast.

Uitvaart Top 50

We hebben een Uitvaart Top 50 samengesteld waarin je de nummers vindt die het vaakst worden gedraaid tijdens een uitvaart. Ga eens na: Welk lied past bij jou? Bekijk onze lijst op je gemak en ga op je gevoel af. Word je er blij van? Zet het je aan het denken? Ontroert het je? Vertelt het jouw verhaal? Als je deze vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, weet je dat je goed zit.

Vul nu je wensenboekje in
Met het online wensenboekje geef je eenvoudig aan hoe jouw afscheid er uit mag komen te zien. Het geeft je nabestaanden rust en helpt ze op weg.

Het verhaal achter de muziek

In songteksten zit vaak een mooie boodschap of een aangrijpend verhaal verpakt. Wist je bijvoorbeeld dat Eric Clapton het nummer Tears in Heaven schreef voor zijn 4-jarige zoontje Connor? Het jongetje overleed in 1991 na een val uit een raam van een appartementengebouw in New York. Hij speelde verstoppertje.

We lichten er nog een paar voor je uit:

Nummer 6: Nothing Else Matters

Metallica zanger James Hetfield schreef het nummer over zijn voormalige liefje. Hij kan zich alleen niet meer goed herinneren waarom hij dat deed. Metallica ziet het nummer nu als een song over hun fans. Want, zo zeggen ze zelf, 'nothing else matters'.  

Nummer 9: November Rain

Guns ’n Roses’ November Rain is gebaseerd op een verhaal van Del James getiteld Without You. Een mijmering van een oud-rockster over een knipperlichtrelatie die eindigde na zelfdoding. De songtekst is geïnspireerd op deze tragische gebeurtenis, maar de nadruk wordt gelegd op het voorbijgaan van nare periodes.  

Nummer 16: Candle in the Wind

De originele versie ging over hoe Marilyn Monroe werd uitgebuit door de mensen om haar heen. Na het overlijden van Prinses Diana in 1997 werd de tekst voor Elton John, die een persoonlijke vriend was van de prinses, herschreven en op haar toegespitst.  

Nummer 21: We'll meet again

Vera Lynn zong het liedje We’ll meet again in de Tweede Wereldoorlog voor de Britse troepen en nam het nummer op voor soldaten die lange tijd gescheiden waren van hun geliefden. Het liedje is elk jaar op 5 mei het slotlied van het Bevrijdingsconcert op de Amstel in Amsterdam.  

Nummer 35: Stairway To Heaven

Volgens Led Zeppelin-zanger Robert Plant, schrijver van het nummer, werd zijn pen door ‘iets’ overgenomen toen hij de lyrics schreef. Veel mensen interpreteerden dit als een daad van de duivel, omdat er berichten in het nummer verstopt zouden zitten als je dat achterstevoren afspeelt. Plant moet daar hartelijk om lachen en weet zelf ook niet precies waar het nummer over gaat: 'Afhankelijk van de dag interpreteer zelfs ik de tekst altijd anders. En ik heb het zelf geschreven!'. 

Nummer 43: Heroes

Dit nummer van David Bowie gaat over een Duits stelletje dat zo graag samen wilde zijn, dat ze elkaar elke dag onder een geschuttoren bij de Berlijnse Muur ontmoetten. De tekst is gebaseerd op het verhaal van zijn producer. Bowie zag hem vanuit het raam van de studio zo'n ontmoeting hebben met een achtergrondzangers en besloot er een liedje over te schrijven.
Een uitvaart regelen zoals jij dat graag wil
Ook zonder verzekering helpt DELA je bij het regelen van een persoonlijk afscheid. Bekijk de mogelijkheden voor het regelen van een uitvaart zonder verzekering of maak een geheel vrijblijvende afspraak om je uitvaartwensen te bespreken.

Bespreek je wensen eens met je naasten

Heb jij, naast je wensen voor muziek, wel eens nagedacht over hoe je wilt dat jouw afscheid eruit ziet of laat je dat liever aan je nabestaanden over? Bij een uitvaart komt veel kijken en het is dan ook fijn als jouw wensen bekend zijn op het moment dat je overlijdt. Zodat je geliefden afscheid kunnen nemen op een manier die bij jou past. Wij helpen je op weg met deze download, die het gesprek met je dierbaren wat gemakkelijker maakt. Zie het als een praatstuk, dat richting geeft aan het bespreken van de mogelijkheden rondom een afscheid.