Stappenplan bij overlijden buitenland

Je wilt natuurlijk het liefst afscheid nemen in eigen land, op je eigen manier. Hopelijk is het nooit nodig, maar met onderstaande stappenplan regel je het goed.

Wat te doen bij overlijden in het buitenland

Je moet er niet aan denken, maar tussen de 700 en 900 Nederlanders overlijden elk jaar tijdens een vakantie of zakenreis in het buitenland. Heel verdrietig natuurlijk, en zwaar voor de nabestaanden. Want ver weg, zonder de steun van familie en vrienden, moeten er praktische zaken worden geregeld. Hoe komt mijn dierbare naar huis? En zijn we hiervoor wel verzekerd?

Over repatriëring (terugbrengen van een overledene vanuit het buitenland) bestaat veel onduidelijkheid. 33,4 procent van de Nederlanders staat er niet bij stil dat je in het buitenland kunnen komen te overlijden. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd door Kien Onderzoek in opdracht van Coöperatie DELA. De kosten van repatriëring zijn vaak schrikken: van 1.650 euro voor een overlijden in België tot wel 13.500 euro voor repatriëring vanuit China.

Afscheid in eigen land

Zonder repatriëringsverzekering draait de familie op voor de kosten. Als zij dit niet kunnen betalen, kan hun dierbare niet terug naar Nederland worden gehaald. Hij wordt dan in het buitenland begraven of gecremeerd, in lijn met de plaatselijke gewoonten. Voor veel nabestaanden is dit erg zwaar. Je wilt natuurlijk het liefst afscheid nemen in eigen land, op je eigen manier.
Hopelijk is het nooit nodig, maar m
et onderstaande stappen regel je het goed. 

Ga jij goed voorbereid op vakantie?

Doorloop onderstaande stappen en laat jouw thuisblijvers goed achter.

Stap 1: Heb ik een repatriëringsverzekering? 

  • Je hebt een DELA UitvaartPlan? Dan heb je een repatriëringsverzekering.
  • Je hebt een andere uitvaartverzekering, reisverzekering of aanvullende ziektekostenverzekering? Neem contact op met de betreffende verzekeraar.

Stap 2: Wat kan ik nu al regelen voor mijn thuisblijvers?

  • Geef jouw geboorteakte, een kopie van je paspoort en een eventueel trouwboekje aan de thuisblijvers. Deze documenten zijn nodig bij repatriëring.

Stap 3: Wat moet ik doen als een dierbare in het buitenland komt te overlijden?

Stappenplan wat te doen bij overlijden in het buitenland

Je wilt natuurlijk het liefst afscheid nemen in eigen land, op je eigen manier. Hopelijk is het nooit nodig, maar met onderstaande stappen regel je het goed.