• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Stappenplan

Hoe moeilijk het ook is: na het verlies van een dierbare gaat het leven door. Een passend afscheid is een eerste stap binnen het rouwproces. Dit stappenplan voor het regelen van een uitvaart helpt je op weg.

 

Van overlijden tot na de uitvaart: dit komt er op je af

Een afscheid regelen, hoe doet je dat? Je hebt slechts een paar dagen om over tal van praktische zaken een beslissing nemen. Daarom is het belangrijk om te weten wat er bij het organiseren van een begrafenis of crematie komt kijken. Een goed geregeld afscheid geeft namelijk rust en houvast. Zodat jij alle ruimte hebt om het verlies van je geliefde te verwerken.

Om je een indruk te geven van wat er op je afkomt, schetsen we een beeld van de week tussen overlijden en de uitvaart, opgedeeld in de verschillende dagen. We laten je ook zien wat er daarna nog moet gebeuren. Want ook na de begrafenis of crematie stopt het regelwerk nog niet.

Dag 1: het overlijden

Nadat je dierbare is overleden, komt er veel regelwerk op jouw schouders terecht. Als eerste moet je de huisarts op de hoogte stellen van het overlijden en daarna is het zaak om een uitvaartverzorger in te schakelen.

Het is handig om te checken of je dierbare een wensenboekje heeft samengesteld voor zijn uitvaart. Dit wordt vaak bewaard bij de uitvaartpolis of andere belangrijke papieren. Of heeft hij zijn afscheid al besproken met een uitvaartverzorger?

Heeft je dierbare een verzekering voor zijn begrafenis of crematie? Noteer alvast het polisnummer, zodat je dat gelijk kunt doorgeven aan de uitvaartverzorger.

Voordat je de uitvaart kunt gaan regelen, moeten er zo kort na het overlijden twee beslissingen worden genomen:

  1. Waar wordt je dierbare opgebaard?
    Je kunt ervoor kiezen om je dierbare thuis op te baren, zodat hij of zij tot aan het definitieve afscheid nog heel dicht bij je is. Sommige uitvaartcentra beschikken over 24-uurskamers, waar je altijd terecht kunt om bij je dierbare te zijn. Dit kan een mooi alternatief zijn als thuis opbaren geen mogelijkheid is.
  2. Wie helpt bij het aankleden en de laatste verzorging?
    Wil je aanwezig zijn als je dierbare wordt verzorgd en aangekleed door de uitvaartverzorger? Of is er een ander familielid of goede vriend die dit wil doen? Tip: leg alvast persoonlijke spullen klaar voor de verzorging en opbaring van je overleden dierbare. Denk aan kleding, bril, kunstgebit, sieraden en een foto van je dierbare.

Ook is het handig om ter voorbereiding op het eerste gesprek met de uitvaartverzorger een donorcodicil, wensenboekje, adressenlijst voor rouwdrukwerk en identiteitsbewijs van de overledene en opdrachtgever van de uitvaart klaar te leggen.

Dag 2 tot 4: het regelen van de uitvaart

Van het uitzoeken van de kist tot het rouwvervoer en van de bloemen tot alle praktische zaken na de uitvaart - alles komt aan bod tijdens het gesprek met de uitvaartverzorger.

Wil je je dierbare begraven of cremeren? Dat is de eerste keuze om te maken. Misschien ligt deze keuze wel voor de hand. Maar er zijn ook andere keuzes die misschien wat minder voor de hand liggen.

De kist
Wat voor soort kist moet er komen? Sober, duurzaam, luxe of eentje die kan worden beschilderd? En heb je misschien een voorkeur voor een kleur? Er is een uitgebreid aanbod.

Rouwbezoek
Wil je wel of geen rouwbezoek? Zo ja, wil je bezoek ontvangen op gezette tijden?

Rouwkaart en –advertentie
Hoe moet de rouwkaart eruit komen te zien? Welke tekst moet erop? Wie ontvangen de rouwkaart? En wil je het overlijden van je dierbare ook kenbaar maken met een overlijdensadvertentie in de (plaatselijke) krant?

Locatie van de afscheidsdienst
Waar vindt de dienst plaats? In een uitvaartcentrum of in een kerk? Of liever op een plek waar je dierbare graag kwam of speciale herinneringen aan heeft, zoals een theater, restaurant of natuurgebied?

Vul nu je wensenboekje in

Met het online wensenboekje geef je eenvoudig aan hoe jouw afscheid er uit mag komen te zien. Het geeft je nabestaanden rust en helpt ze op weg.

Ga naar het online wensenboekje

Dag 5: de dag van de uitvaart

Ieder mens is uniek en iedere uitvaart dus ook. Sommige nabestaanden kiezen voor een ingetogen afscheidsdienst, anderen vieren het leven met veel muziek, kleur, bloemen en brengen een toost uit.

Een paar vragen die je jezelf alvast kunt stellen over de afscheidsdienst:

  • Wie dragen de kist? Zijn dat familie en vrienden of professionele dragers?
  • Wil je foto’s of filmpjes laten zien?
  • Welke muziek moet er worden gedraaid? Of wil je livemuziek?
  • Wie mogen er speechen?

Het laatste afscheid:

  • Wil je dat sieraden, zoals een horloge, (trouw)ring en bril, van je dierbare meegaan in de kist of wil je ze bewaren als aandenken?
  • Wie zijn er aanwezig bij het sluiten van de kist?
  • Wil je als nabestaande bij het dalen van de kist aanwezig zijn? Zo ja, wie mogen daar nog meer bij zijn?
  • Bij een crematie mag je je dierbare begeleiden naar de ovenruimte. Als je wilt, mag je ook aanwezig zijn bij het plaatsen van de kist in de oven. Wil je dat? En wie wil je erbij hebben?

Misschien heb je er behoefte aan om na afloop van de uitvaart met de aanwezigen in een ontspannen sfeer rustig na te praten en herinneringen op te halen. Veel uitvaartlocaties beschikken over sfeervolle ontmoetingsruimtes met een gevarieerd aanbod aan eten en drinken.

Na de uitvaart

Vanaf het moment dat je je dierbare hebt begraven of gecremeerd, breekt vaak de moeilijkste tijd aan voor jou als nabestaande. Want terwijl je nog maar net definitief afscheid hebt genomen en de rouw echt toeslaat, moeten er nog heel wat zaken worden afgewikkeld. Sommige dingen zijn al in gang gezet door de uitvaartverzorger en andere zaken moet jij nog regelen.

  • Bij begraven: wat voor grafsteen moet er komen? Of iets anders misschien?
  • Bij cremeren: wat wil je doen met de as van je dierbare? Wil je die bijzetten in een urnengalerij of (familiegraf), begraven, verstrooien, een mooi plekje thuis geven of verwerken in een sieraad?
  • Wat wil je doen met de accounts van bijvoorbeeld Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn? Moeten ze worden verwijderd, worden het herdenkingspagina’s of zijn er andere plannen mee?
  • Opzeggen van lidmaatschappen, verzekeringen, abonnementen en rekeningen.
  • Afwikkelen van testament/wilsbeschikking.
  • Verkoop van huis of opzeggen van huur.

Nabestaandenzorg

Afscheid nemen stopt niet bij de uitvaart: dan begint het pas. Regel je een uitvaart via DELA, dan heb je als nabestaande recht op gratis zorg. Onze consulenten bieden je praktische en financiële hulp en emotionele ondersteuning. Kortom, je staat er als nabestaande niet alleen voor.

Stap voor stap een persoonlijk afscheid regelen

Een afscheid regelen, hoe doe je dat? In een tijd waarin emoties vaak een grote rol spelen, moet je beslissingen nemen. Welke keuzes komen er op je af? Dit stappenplan voor het regelen van een uitvaart helpt je op weg.