Zelf een uitvaartspeech schrijven?

Wil je zelf aan de slag? Download dan de 10 tips voor het schrijven van een afscheidsspeech.

 

Hoe maak je een persoonlijke rouwkaart of digitaal bericht bij overlijden?

Met een rouwkaart kondig je het overlijden van een dierbare aan. Ook kun je hiermee familie, vrienden en andere naasten uitnodigen voor de uitvaart. Waar voorheen vaak werd gekozen voor een sobere kaart zie je tegenwoordig veel meer variatie in rouwkaarten. Wij laten je graag zien wat er allemaal mogelijk is.

In de afgelopen eeuw is de traditionele rouwkaart enorm veranderd. Van een sobere, witte kaart met zwarte rand naar persoonlijke, kleurrijke rouwkaarten met foto’s, mooie gedichten en persoonlijke teksten. Daarnaast maken nabestaanden steeds meer gebruik van de verschillende digitale kanalen in plaats van een rouwkaart per post.

Aan de slag

Hoe maak je een rouwkaart of digitaal bericht zo persoonlijk mogelijk? En welke mogelijkheden zijn er? Wij hebben een aantal opties op een rij gezet. Laat je inspireren en maak er iets eigens van.  

  • Persoonlijk maken met foto’s
    Dé manier om een rouwbericht persoonlijk te maken is het gebruik van foto’s. Een afbeelding van een mooi (zelfgemaakt) kunstwerk of van het uitzicht tijdens een vakantie in zijn of haar favoriete vakantieland. Of een mooie (portret)foto van de overledene zoals hij of zij herinnerd wil worden.
  • Kies een ander formaat kaart
    Geef een persoonlijke draai aan de rouwkaart door een ander formaat of vorm te kiezen. Zoals bijvoorbeeld een kaart in een groter formaat zodat je meer tekst of foto’s kunt plaatsen. Of kies voor een uitvouwbare kaart, een ronde, ovale, driehoek, zeshoek of een kaart in de vorm van een hart. Je leest het al, alles is mogelijk. Houd er wel rekening mee dat maatwerk extra tijd kan kosten. En zorg ervoor dat de kaart nog steeds door de brievenbus kan.
Gedichtenbundel
Ben je op zoek naar een kort gedichtje voor op een rouwkaart? Wij bundelden de mooiste teksten en gedichten. Je kunt ze gebruiken voor de kaart, maar natuurlijk ook als inspiratiebron voor iets dat je zelf schrijft.
  • Poster als herinnering
    In plaats van een kaart kun je ook kiezen voor een (kleine) poster. Een collage van foto’s, misschien wel aangevuld met een typische uitspraak van de overledene. Op deze manier kan de poster nog een mooi plekje in de huiskamer of op het prikbord in de keuken krijgen.  
  • Een digitaal bericht via social media
    In deze digitale tijd is een rouwkaart per post niet meer de enige manier. Steeds vaker maakt wordt social media ingezet om de omgeving te informeren over het overlijden. Via Facebook, Instagram of Twitter bereik je snel en eenvoudig veel mensen. Een digitale versie van de rouwkaart plaats je eenvoudig. Door een kleine aanpassing te doen in het ontwerp is de afbeelding snel en eenvoudig geschikt voor verschillende social media kanalen. Wil je zelf aan de slag? Online zijn diverse ontwerpprogramma’s te vinden, zoals bijvoorbeeld Canva. Dit programma biedt op een eenvoudige manier verschillende standaardformaten en voorbeelden aan om zelf aan te passen. 
  • Per e-mail of WhatsApp
    Naast berichtgeving via social media zijn er meer digitale mogelijkheden. De opmaak van de rouwkaart kan ook omgezet worden naar een mooie e-mail of mailing. Of een afbeelding geschikt voor verspreiding via WhatsApp of een andere communicatie app.  
  • Videoboodschap
    Een videoboodschap komt steeds vaker voor. In een video kun je veel foto’s en bewegend beeld verwerken. Zo maak je er een bijzondere persoonlijke uitnodiging van. Een filmpje maken lijkt veel werk, maar dat is geheel afhankelijk van de gewenste tijdsduur en opzet. Online zijn veel programma’s te vinden waar je eenvoudig een filmpje in elkaar kunt zetten. Zo kun je beeld, tekst en misschien wel een ‘Liedje van je Leven’ combineren in een berichtgeving over een afscheid. 
  • Informeren en herinneren via een persoonlijke online pagina
    Je kunt ook kiezen voor een online herinneringsportaal. Zo biedt DELA een digitale afscheidsplek. Nabestaanden die hebben gekozen voor DELA als uitvaartverzorger, kunnen een persoonlijke webpagina aanmaken en mensen vragen om hun bijzondere herinneringen en foto’s te delen. Deze herinneringen zijn alleen zichtbaar voor de directe familieleden en nabestaanden. Ook is er op de pagina ruimte om te condoleren. Deze condoleances zijn wel openbaar. Wil je zelf een herinneringspagina maken? Dan kan dat via bijvoorbeeld memori.nl.

Samen maak je het persoonlijk

Ben je geïnspireerd geraakt door deze of andere voorbeelden van een persoonlijke rouwkaart of bericht? Ga er dan samen met je naasten mee aan de slag. In een periode rondom een afscheid is het mooi om dingen samen te doen en maken. Ondanks het verdriet en gemis, is het ook vaak een tijd van intens contact en samen rouwen. Én herinneringen ophalen met een lach en een traan. 

Leg je wensen vast

Hoe beter de uitvaart aansluit op het leven dat iemand heeft geleefd, hoe meer troost naasten eruit kunnen putten. Leg daarom je uitvaartwensen vast en bespreek ze met je dierbaren. Je kunt je wensen zelf opschrijven in een papieren wensenboek of je kunt ze bespreken met een coöperatieconsulent van DELA. Je hoeft hiervoor niet verzekerd te zijn bij ons.

Wil je weten waarvoor je verzekerd bent?

Heb je een uitvaartverzekering en ben je benieuwd waarvoor je precies verzekerd bent? Kijk dan op je polis. Ben je verzekerd bij DELA en heb je een MijnDELA-account? Dan kun je ook daar alle informatie over jouw verzekering vinden. Ben je nog niet verzekerd en ben je benieuwd naar de mogelijkheden bij DELA? Kijk dan op dela.nl/uitvaartverzekering.