Uitvaartverhalen

Opzoek naar inspiratie over uitvaarten? Download het online boekje met verhalen over afscheid nemen in allerlei vormen. Groots en uitbundig of juist eenvoudig en intiem.

Het laatste afscheid: ’Je krijgt helemaal zelf de regie’

Voor Linda (50) en haar vier kinderen begon 2016 met een donkere wolk. Haar ex-man, hun vader, overleed plotseling. Samen met hun kinderen regelde ze het afscheid. ’De uitvaartverzorger vertelde dat we tot aan de crematieoven mee mochten. Jeetje, néé, dachten we. Maar het was ontspannen en mooi. We zouden het meteen wéér zo doen, ook de kinderen’.

Het bericht dat hij was overleden kwam onverwachts. ‘Ik voelde me verantwoordelijk, want hij is toch de vader van onze vier kinderen. Een uitvaartverzekering had hij niet. Zelf zijn mijn huidige man en ik lid van de DELA, dus die heb ik meteen gebeld’.

In ons online wensenboekje kun je eenvoudig aangeven hoe jouw afscheid eruit moet komen te zien. Je nabestaanden zien dan in een oogopslag welke zaken er moeten worden geregeld.

Mee tot het einde

In het regelgesprek met de uitvaartverzorger hoorde Linda wat er allemaal mag en kan. Zo willen steeds meer nabestaanden voor het laatste afscheid graag mee naar de ruimte rond de crematieoven. Uit recent onderzoek van coöperatie DELA blijkt dat het aantal mensen dat meegaat naar de crematieruimte in vijf jaar tijd is gegroeid van tien naar twintig procent. ’Voor ons was dat idee nieuw’, vertelt Linda. ’We mochten er zelfs bij blijven tot de knop werd ingedrukt om het vuur te ontsteken. Jeetje, daar moesten we wel even over denken! Maar de uitstraling van de mensen en de omgeving gaf de doorslag. Alles was zo aangenaam, dan kon dit nooit tegenvallen. Dus we besloten gewoon het te doen’.

Sfeervol en huiselijk

’Het afscheid was in het nieuwe crematorium in Utrecht. Wat is dat sfeervol zeg! Frisse kleuren, veel ramen. Nergens somber of benauwd. Vaak zie je bij de kist staan in een nare, duistere omgeving, met een spotlight erop. Ik vind dat altijd een naargeestig beeld. Maar hier was de hele omgeving ontspannen en rustig, huiselijk bijna. Onze jongste dochter is 15, en ze was bijna panisch om naar het crematorium te moeten, zo eng vond ze het. Maar ik maakte foto’s voor haar om te laten zien hoe mooi alles was, en toen was ze om’.

Een uitvaart regelen zoals jij dat graag wil

Je kunt er voor kiezen om je uitvaartwensen te verzekeren. Maar ook zonder verzekering kun je bij DELA een uitvaart naar wens laten regelen. Bekijk de mogelijkheden voor het regelen van een uitvaart zonder verzekering of bekijk de de uitvaartverzekering van DELA.

Je ziet geen oven

’Met de kinderen en mijn huidige man reden we na de dienst de kist tien meter verder, door de deuren naar de crematieruimte. Een prettige, kleine ruimte, mooi ingericht met zitjes en zo. Je ziet geen oven, alleen een groot luik in de wand. We werden er ontvangen door twee vriendelijke vrouwen die ons uitleg gaven. Hoe heet het vuur moet worden, hoe lang het cremeren duurt en dat de as later in een bewaarbus wordt bewaard, totdat je beslist wat je ermee wilt doen. Dat soort dingen’.

Helemaal zelf de regie

’Ze vroegen wat we graag wilden: de kist naar binnen schuiven, of zelf op de knop drukken om het vuur aan te steken. Natuurlijk konden zíj dat ook doen. Je krijgt helemaal zelf de regie. We hebben toen voor de laatste keer dag gezegd, en daarna ging het luik dicht. Mijn twee zonen hadden het knopje in handen om erop te drukken zodra het vuur de goede temperatuur had’.

Ontbrekend stukje

‘De kinderen vonden het van A tot Z prachtig gegaan, ook mijn jongste die het eerst allemaal eng vond. En zelf had ik er na afloop een heel goed gevoel over. Er ontbreekt toch eigenlijk een stukje als je afscheid neemt in de aula, bedacht ik. Je haalt je misschien dingen in je hoofd over wat daarna met je dierbare gebeurt. Nu ben je tot letterlijk het allerlaatste moment getuige van alles. En dat is belangrijk - te weten dat je zijn vertrek daadwerkelijk op een respectvolle manier hebt volbracht. Ja, we zouden het meteen wéér zo doen, ook de kinderen’.

Download onze verhalenbundel

Heb jij al eens nagedacht over jouw afscheid? En weten je geliefden hoe je dat wilt doen? Maak je wensen kenbaar. Bespreek ze. Hoe moeilijk dat misschien ook is. Wil je meer inspiratie over uitvaarten? Download onze bundel met verhalen over afscheid nemen in allerlei vormen. Groots en uitbundig of juist eenvoudig en intiem. Of helemaal anders, op een eigen, persoonlijke manier.