Zorg dat naasten je wensen kennen

Welke muziek draait er op jouw laatste afscheid? Komen gasten in het zwart of juist in kleurrijke kleding? Komen ze naar een kerk of juist een kroeg? Zijn je naasten op de hoogte van jouw wensen? Het geeft niet alleen jezelf maar ook zij die jouw afscheidsdienst regelen, rust.

Houvast

Met het opstellen van een zogenaamd 'wensenboekje', bied je je nabestaanden houvast na jouw overlijden. Je schrijft er wensen van praktische en/of emotionele aard in op die jouw nabestaanden ondersteunen bij het regelen van je uitvaart en het nemen van belangrijke beslissingen. Volgens notaris Michaël Lentze van notariskantoor Ellens & Lentze Notariaat en Mediation, spelen met name huisdieren en de vindplaats van voorwerpen een belangrijke rol binnen de boekjes. “Mensen schrijven bijvoorbeeld op waar ze bepaalde sieraden verstopt hebben, waar de sleutel van de kluis ligt of hoe het favoriete huisdier verzorgt dient te worden.

Achtergrond bij het testament

Naast het vastleggen van concrete wensen, gebruiken veel mensen het wensenboekje om de keuzes die zijn gemaakt in het testament toe te lichten. Ze leggen daarin bijvoorbeeld uit waarom de erfenis op een bepaalde manier is verdeeld of waarom de volmacht is verleend aan één van de drie kinderen. Van gekke verzoeken kijkt notaris Michaël Lentze allang niet meer op. “Laatst schreef een vrouw: ‘Het bedrag dat ik je heb nagelaten? Daarvan ga je shoppen, of op reis. Ga jezelf even maximaal te buiten.’ Het wensenboek moet je echt zien als een soort van dagboek. Je wilt niet dat je nabestaanden moeten gissen naar wat je gewild zou hebben: je wilt ze zo goed mogelijk achterlaten.

Een eigen wensenboekje

Je eigen wensenboekje maak je hier aan. Snel, kosteloos en volledig online. Je hoeft geen lid te zijn van coöperatie DELA: het aanmaken van een ‘Mijn DELA’ account voldoet.