Wie zorgt voor jouw digitale bestanden als jij er niet meer bent?

Weet jij wat je online achterlaat als je er niet meer bent? Het kan een ingewikkeld en tijdrovend proces zijn om als nabestaande online gegevens van een overledene te verwijderen of wijzigen. Sociale netwerken en websites hanteren hiervoor zeer uiteenlopende werkwijzen. In het dossier Digitaal Nalatenschap helpen we je op weg en laten we je zien wat jij zelf al kunt regelen. Bijvoorbeeld rondom je digitale bestanden.

Foto’s, video’s, brieven en administratie. We bewaren steeds meer bestanden digitaal. Deze slaan we op in gegevensdragers, zoals een computer, tablet, mobiele telefoon, usb-stick of een externe harde schijf. Ontzettend handig natuurlijk. Maar wat gebeurt er met die bestanden als jij er niet meer bent?

Al die bestanden en accounts behoren tot je digitale nalatenschap. Dat geldt ook voor de gegevens die je hebt opgeslagen ‘in de cloud’, zoals in Dropbox, Microsoft OneDrive, iCloud van Apple of Google Drive.  Als jij hierover niets hebt vastgelegd in een testament, is het wettelijk gezien aan je rechtmatige erfgenamen om jouw digitale nalatenschap te regelen zodra zij de erfenis aanvaarden. Zij nemen dan ook de rechten over jouw digitale bezittingen van je over, zoals auteursrecht of andere rechten op bijvoorbeeld teksten, foto’s en video’s.

Daarnaast krijgen zij het eigendomsrecht op jouw hardware, zoals je computer, laptop, telefoon of tablet. Contracten met digitale dienstverleners, voor bijvoorbeeld clouddiensten, nemen je nabestaanden ook van jou over. Tenminste, als in de algemene voorwaarden bij het contract daarover niets anders staat aangegeven.

Wat je nu al kunt regelen voor je digitale bestanden

Het is een lastige klus om te bepalen wat er na je overlijden met jouw digitale bestanden moet gebeuren. Er zijn een aantal zaken dat je nu al kunt regelen:

  • Bedenk wat je graag wil wat er met jouw mediabestanden wordt gedaan of wie erover mag beslissen;
  • Verzin een goede manier om je nabestaanden te informeren over je wachtwoorden en toegangscodes tot je mediabestanden. Je kunt dit in je testament laten opnemen, maar inloggegevens worden regelmatig gewijzigd. Het is niet aan te raden om voor iedere wijziging een afspraak te maken met de notaris. Je zou in je testament wel kunnen aangeven waar je nabestaanden de inloggegevens kunnen vinden. Er zijn verschillende manieren om je wachtwoorden veilig te bewaren, bijvoorbeeld met een online programmaatje of in een digitale kluis. Je kunt je toegangscodes ook op papier zetten en in een kluis bewaren, of op een plek die je doorgeeft aan iemand die je vertrouwt.
  • Heb je een website, blog of webwinkel? Dan is het verstandig om regelmatig een kopie (back-up) te maken van alle content (bijvoorbeeld audiobestanden, video’s, afbeeldingen en teksten) die je hebt gepubliceerd, omdat een domeinnaam niet altijd kan blijven bestaan. Handmatig back-uppen is vaak een monsterklus. Daarom zijn hiervoor speciale programmaatjes te vinden op internet. Let wel goed op dat je een betrouwbaar programma gebruikt. Zo voorkom je dat je per ongeluk een virus op je computer installeert.
Tip

Het is verstandig nu al na te denken over jouw digitale leven. De hoeveelheid digitale bestanden die je bewaart, zal alleen maar groeien. Ook zullen je nabestaanden het fijn vinden als jij je wensen al kenbaar hebt gemaakt. Voor je nabestaanden is het een bijna onmogelijke opgave om te bedenken wat er met jouw bestanden moet gebeuren als jij niets hebt aangegeven. En het zorgt ervoor dat jouw wensen makkelijker kunnen worden uitgevoerd.

Digitale bestanden in Dropbox

Wil je weten hoe Dropbox omgaat met jouw digitale bestanden na je overlijden? Lees dan dit artikel

Ingewikkelde klus; wij helpen je op weg

Het is verstandig om je nabestaanden te laten weten wat er met jouw accounts moet gebeuren na je overlijden. Wil je weten wat je nu al kunt regelen voor je andere accounts op social media, lees dan verder in ons digitaal nalatenschap dossier. Praktische tips en tools of experts aan het woord, we helpen je graag verder.