Wie beheert jouw socialmedia-accounts als je er niet meer bent?

Weet jij wat je online achterlaat als je er niet meer bent? Het kan voor nabestaanden een ingewikkeld en tijdrovend proces zijn om online gegevens van een overledene te verwijderen of wijzigen. Sociale netwerken en websites hanteren hiervoor zeer uiteenlopende werkwijzen. In dit artikel helpen we je op weg en laten we je zien wat jij zelf al kunt regelen. Bijvoorbeeld voor je accounts op social media.

Tegenwoordig heeft iedereen wel een profiel op Facebook, Twitter of LinkedIn. Na het overlijden van een dierbare blijven al deze accounts voortbestaan. Soms is dit een mooie herinnering, maar het kan voor nabestaanden ook erg confronterend zijn om jaarlijks een notificatie van diegene te ontvangen vanwege een verjaardag of werkjubileum.

Als de overledene vooraf niets heeft vastgelegd over wat hij of zij wil dat met deze accounts gebeurt, wacht de nabestaanden de zware taak om te beslissen wat met deze accounts gebeurt. Het is daarom verstandig om alvast na te denken over wat jij wilt dat er met jouw sociale profielen gebeurt wanneer jij er niet meer bent.

Handige checklist

Download de handige checklist en ga aan de slag met het in kaart brengen van al jouw online activiteiten. 

Verwijderen of een herdenkingspagina?

Voor de meeste social media accounts zijn er twee opties:

  • Het account blijft bestaan en wordt niet meer bijgehouden;
  • Het account wordt verwijderd.

Voor sommige accounts, zoals Facebook of Instagram, is het ook mogelijk om de status te veranderen in een zogenoemde herdenkingspagina of online condoleanceregister. In enkele gevallen is het ook mogelijk om eerst een back-up te maken van alle gegevens, zoals berichtjes en foto’s, voordat het account wordt verwijderd. Onder meer Facebook en Twitter bieden deze service.

Ingewikkelde klus; wij helpen je op weg

Om je op weg te helpen, hebben wij een inventarisatie gemaakt van de meest voorkomende accounts. In verschillende artikelen vind je een handleiding per sociaal kanaal. Kies hieronder een account en klik op het linkje om naar het blog over het profiel te gaan.

Aan de slag!

Onze checklist digitaal nalatenschap bevat een stappenplan, invulvelden en belangrijke tips en tricks, zodat jouw nabestaanden geen lastige keuzes hoeven te maken over jouw online accounts. Download de checklist en ga aan de slag met het in kaart brengen van al jouw online activiteiten.