Jouw digitaal nalatenschap

Maak met de digitale checklist inzichtelijk waar jij online actief bent en voorkom dat je nabestaanden straks lastige keuzes moeten maken over jouw online accounts.

 

Wat gebeurt er met je Instagram-account na je overlijden?

Instagram is een ontzettend populaire app waarmee je foto’s, video’s en berichten kunt delen. Je krijgt hiermee een levendig inkijkje in het leven van de mensen die je volgt. Misschien heb jij ook wel een Instagram-account en deel jij jouw foto’s met je familie, vrienden en volgers. Als je een aantal afbeeldingen plaatst, wordt je profiel een verzameling van vele herinneringen. Maar wat wil je dat er met al die foto’s gebeurt als jij er niet meer bent? Naast het verwijderen van je Instagram-account, zijn er meer opties.

Net als bij Facebook zijn er voor Instagram drie mogelijkheden:

  • Je pagina wordt omgezet in een herdenkingspagina;
  • Je account wordt verwijderd;
  • Je Instagram blijft online voortbestaan.

In dit artikel leggen wij je deze mogelijkheden uit.

Hoe kun je je profiel omzetten naar een herdenkingspagina?

Een herdenkingspagina of een in memoriam status op Instagram is een mooie manier voor je nabestaanden om jouw foto’s te bewaren en jou te herinneren. Jouw foto’s, video’s en berichten blijven op Instagram staan en zijn zichtbaar voor de mensen met wie jij ze hebt gedeeld. Jouw profiel kan niet meer worden aangepast: er kunnen geen vind-ik-leuks, tags, berichten of reacties meer worden achtergelaten. Ook krijgt je profiel geen nieuwe volgers meer. 

Andere Instagrammers kunnen nog wel privé berichtjes naar je sturen via Instagram Direct, ook al ben jij er dan niet meer om ze te lezen. Als jouw profiel een herdenkingsstatus heeft, wordt je account niet meer weergegeven bij verkennen of in de zoekmachine. Jouw nabestaanden kunnen je profiel de herdenkingsstatus geven door een online formulier in te vullen en de gevraagde documenten en bewijzen aan te leveren. 

Hoe kan je je Instagram-account definitief laten verwijderen?

Als je ervoor kiest om je Instagram-account te laten opheffen, dan kun je jouw nabestaanden vragen om jouw profiel te laten verwijderen wanneer jij er niet meer bent. Zij hebben hiervoor een bewijs nodig van jouw overlijden, bijvoorbeeld een overlijdensakte of een nieuwsbericht. Ook zullen zij moeten bewijzen dat zij de wettige vertegenwoordiger zijn van jouw digitale nalatenschap. Via een online verwijderingsverzoek kunnen zij dan de verwijdering aanvragen.

Digitale nalatenschap
Wat moet er gebeuren met jouw online accounts als je er niet meer bent? Lees praktische tips, tools en interviews met experts.

Wat als ik mijn profiel wil laten bestaan?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je profiel online te laten staan. Op die manier hebben je nabestaanden en volgers altijd toegang tot jouw foto’s, video’s en berichten. Een nadeel kan zijn dat je profiel vindbaar blijft in zoekmachines en jouw nabestaanden meldingen en updates blijven krijgen over jouw profiel. Zo worden zij steeds geconfronteerd met hun verlies. Instagram staat niet toe dat het beheer van je account na je overlijden wordt overgedragen op iemand anders.

Hoe leg je je wensen voor je Instagram-account vast?

Omdat je Instagram-account bij je digitale nalatenschap hoort (net als je profielen op Facebook, Twitter en LinkedIn), is het aan te raden om vooraf je wensen op papier te zetten en deze te delen met je nabestaanden. Je kunt je digitale nalatenschap op verschillende manieren vastleggen. Als je niets regelt, krijgen je nabestaanden te maken met een ingewikkelde klus. Zij moeten dan beslissen over wat met jouw accounts gebeurt.

Ingewikkelde klus; wij helpen je op weg

Het is verstandig om je nabestaanden te laten weten wat er met jouw digitale nalatenschap moet gebeuren na je overlijden. Met deze checklist voor nabestaanden helpen we jou inzichtelijk maken waar je online actief bent en of je accounts bijvoorbeeld wel of niet moeten worden verwijderd. Zo voorkom je dat jouw nabestaanden straks lastige keuzes moeten maken over jouw online accounts.