Jouw digitaal nalatenschap

Maak met de digitale checklist inzichtelijk waar jij online actief bent en voorkom dat je nabestaanden straks lastige keuzes moeten maken over jouw online accounts.

 

Wat gebeurt er met je Dropbox-bestanden als jij er niet meer bent?

Dropbox is een ideale manier om bestanden te delen en op te slaan ‘in de cloud’. Je kunt met een internetverbinding overal en vanaf ieder apparaat bij je bestanden. Maar wat gebeurt er met jouw bestanden in Dropbox als jij er straks niet meer bent? Wil je dat de bestanden naar je nabestaanden gaan of wil je ze laten verwijderen? Ook deze bestanden vallen in je digitale nalatenschap dus belangrijk om over je opties na te denken.

Wanneer jij bent overleden, zijn er verschillende mogelijkheden:

  • Je account bij Dropbox wordt gesloten en je bestanden worden verwijderd;
  • Jouw nabestaanden krijgen toegang tot de documenten die je hebt opgeslagen. Als jij hebt aangegeven wat je wil dat er met jouw bestanden gebeurt na je overlijden, kunnen zij jouw wensen uitvoeren;
  • Je nabestaanden krijgen geen toegang tot jouw Dropbox, omdat jij dat hebt aangegeven in je testament of omdat je nabestaanden geen toegang krijgen van Dropbox zelf.

Wat je nu al kunt regelen

Het is niet mogelijk om vooraf bij Dropbox aan te geven wat je wensen zijn. Wel kun je je wensen opschrijven of laten vastleggen in een testament bij de notaris. Als je wil dat je nabestaanden bij je bestanden in Dropbox kunnen, is het verstandig om je wachtwoorden ergens op een veilige plaats achter te laten. 

Digitale nalatenschap
Wat moet er gebeuren met jouw online accounts als je er niet meer bent? Lees praktische tips, tools en interviews met experts.

Als je jouw inloggegevens niet achterlaat

Ook zonder wachtwoord van Dropbox kunnen je naasten bij jouw bestanden, als zij de aanmeldgegevens van jouw pc, laptop, tablet of smartphone hebben. Alle bestanden worden automatisch gesynchroniseerd met je online account.

Heb je niets geregeld of hebben je nabestaanden geen inlogcodes of wachtwoorden? Dan wordt het voor hen een lastige klus om bij jouw bestanden te komen. Zij kunnen in dat geval contact opnemen met Dropbox en een verzoek indienen om toegang te krijgen. Deze toegang krijgen zij alleen onder strenge voorwaarden. Dropbox wil namelijk wel dat jouw privacy en wensen worden gerespecteerd, ook na je overlijden. Dropbox zal je nabestaanden vervolgens vragen om bewijzen op te sturen naar hun kantoor in de Verenigde Staten. Zij moeten de volgende documenten opsturen: 

  • Akte van overlijden;
  • Bewijs dat de nabestaande wettelijk bevoegd is om jouw bestanden te openen;
  • Jouw volledige naam en het e-mailadres dat is gekoppeld aan je Dropbox-account;
  • Een kopie van zijn of haar legitimatiebewijs;
  • Een geldig rechterlijk bevel waarin staat dat jij had gewild hem of haar toegang te geven tot de bestanden in jouw account en dat Dropbox wettelijk verplicht is jouw bestanden beschikbaar te maken voor je nabestaande.

Ingewikkelde klus; wij helpen je op weg

Het is verstandig om je nabestaanden te laten weten wat er met jouw digitale nalatenschap moet gebeuren na je overlijden. Met deze checklist voor nabestaanden helpen we jou inzichtelijk maken waar je online actief bent en of je accounts bijvoorbeeld wel of niet moeten worden verwijderd. Zo voorkom je dat jouw nabestaanden straks lastige keuzes moeten maken over jouw online accounts.