Facebookprofiel na overlijden: verwijderen of omzetten in een herdenkingspagina?

Weet jij wat je online achterlaat als je er niet meer bent? Het kan voor nabestaanden een ingewikkeld en tijdrovend proces zijn om online gegevens van een overledene te verwijderen of wijzigen. Sociale netwerken en websites hanteren hiervoor zeer uiteenlopende werkwijzen. We helpen je graag op weg en en in dit artikel laten we je zien wat jij zelf al kunt regelen voor je Facebookprofiel.

Voor de meeste social media zijn er maar twee opties als het gaat om wat je zelf al kunt regelen: het account blijft bestaan en wordt niet meer bijgehouden, of het account wordt verwijderd. Bij Facebook heb je meer mogelijkheden.

Je kunt namelijk vooraf al aangeven wat je wilt dat er met jouw Facebookpagina gebeurt wanneer jij er niet meer bent. 

Daarvoor is het noodzakelijk dat je een van je facebookcontacten aanwijst die jouw zaken mag afwikkelen na jouw overlijden. Als je dit niet doet, kan jouw pagina niet worden gewijzigd of verwijderd.

Er zijn dan drie mogelijkheden:

  • Je geeft aan dat jouw pagina moet worden verwijderd van Facebook;
  • Je stelt in dat jouw pagina een herdenkingsstatus krijgt;
  • Je wijst iemand aan die jouw profiel voor jou mag onderhouden na jouw overlijden.
Handige checklist

Download de handige checklist en ga aan de slag met het in kaart brengen van al jouw online activiteiten. 


Aangeven dat jouw facebookprofiel moet worden verwijderd

Je kunt je Facebookprofiel permanent laten verwijderen als je komt te overlijden. Ga daarvoor naar de website van Facebook en volg de volgende stappen:

  • Klik rechtsboven op Facebook op  het driehoekje en selecteer ‘Instellingen’
  • Klik in het menu links op ‘Beveiliging’
  • Klik op ‘Contactpersoon voor accounts met herdenkingsstatus’
  • Klik op ‘Ervoor zorgen dat je account permanent wordt verwijderd’ en volg de instructies op het scherm.

Instellen dat jouw profiel een herdenkingsstatus moet krijgen

Als jij ervoor kiest om jouw profiel te laten omzetten in een herdenkingspagina, dan voegt Facebook naast jouw naam de tekst ‘Ter nagedachtenis’ toe. Alle berichten, foto’s en video’s die jij ooit hebt geplaatst, blijven zichtbaar voor de familie en vrienden met wie jij die inhoud hebt gedeeld.

Je kunt zelf instellen of je wil dat je Facebookcontacten berichten kunnen achterlaten op je tijdlijn. Je kunt er ook voor kiezen dat alleen jouw pagina zichtbaar is en er geen activiteit meer is.

Als jouw pagina eenmaal een herdenkingsstatus heeft, kunnen geen nieuwe contacten meer worden toegevoegd of berichten worden verwijderd en geplaatst. Niemand kan zich meer aanmelden met jouw account. De pagina kan dan niet meer worden beheerd.

Iemand aanwijzen die jouw profiel mag onderhouden na jouw overlijden

Je kunt natuurlijk ook je wachtwoord achterlaten voor je nabestaanden, of iemand in het bijzonder. Diegene kan dan voor jouw profiel zorgen na je overlijden. Het is goed om na te denken over wat jij wil dat diegene met jouw profiel doet. Mag hij of zij bijvoorbeeld nieuwe foto’s en berichten publiceren op je timeline en namens jou reageren op berichten van anderen? Het is goed om degene die je deze rol toevertrouwt duidelijke instructies mee te geven. Die instructies zou je kunnen vastleggen in een testament.

Je bent beheerder van een bedrijfs- of groepspagina

Heb je naast je persoonlijke profiel nog andere Facebookpagina’s, bijvoorbeeld van je bedrijf, club of hobby, en ben je de enige beheerder? Dan wordt je pagina verwijderd als iemand daar om vraagt. Het zou daarom verstandig kunnen zijn om een extra beheerder toe te voegen aan je pagina. Diegene kan de pagina dan bijvoorbeeld voortzetten wanneer jij er niet meer bent.

Tip
Bewaar je inloggegevens op een veilige plek.

Ingewikkelde klus; wij helpen je op weg

Het is verstandig om je nabestaanden te laten weten wat er met jouw accounts moet gebeuren na je overlijden. Wil je weten wat je nu al kunt regelen voor je andere accounts op social media, lees dan verder in ons digitaal nalatenschap dossier. Praktische tips en tools of experts aan het woord, we helpen je graag verder.