'Heb vertrouwen in jezelf, dat is ook mijn motto'

Het gesprek met Anne van Strien bleef uitvaartverzorger Margit (52) bezighouden. ‘Haar positieve boodschap spreekt me aan.’

Meer lezen

3 manieren om je uitvaartwensen snel en eenvoudig vast te leggen

‘Oma, als jij dood bent, mag Beertje dan met je mee?’ Praten en nadenken over ons afscheid kan erg pijnlijk zijn. Het confronteert ons met de mogelijkheid dat we onze kleinkinderen niet zien opgroeien, dat onze partner zonder ons verder moet. We staan er liever niet te lang bij stil, en dat hoeft ook niet. Op de volgende drie manieren leg je je uitvaartwensen snel en eenvoudig vast.

Meer lezen

LEEF!

Wij helpen je graag met nadenken over emotionele en praktische zaken die nu en later mooier maken. Daarom versturen we meerdere keer per jaar de nieuwsbrief LEEF!. Inschrijven voor de LEEF! kan via onderstaande knop.

Feiten en cijfers

Elke bijzondere gelegenheid is er één om bij te stil te staan. Een huwelijk, geboorte of de aankoop van een huis. Schenken is dan misschien heel voordelig. Wil je erven of schenken en weten wat voor jou van toepassing is? In een handige infographic vertellen wij de feiten en cijfers.

Mensen weigeren op een uitvaart is egoïstisch

10 stellingen over ‘gepast’ afscheid nemen

Meer lezen

Weet jij wat je online achterlaat als je bent overleden?

'Feliciteer Jaap met zijn verjaardag', stuurt een sociaal medium naar je mailbox. Meestal is dat een leuk bericht of een aanleiding om te kijken of er een feestje is. Het wordt een ander verhaal wanneer de jarige is overleden.

Meer lezen

Je wilt er liever niet aan denken, maar dit moet je nú regelen

Susan van Kruijssen is moeder van een zoon van acht en een dochter van zes. Ze moest onlangs afscheid nemen van haar neef. ‘Hij was maar vijf dagen ouder dan ik. Mijn grote neef, mijn Haagse knuffelbeer. Hij was een gangmaker met ontelbaar veel vrienden. Ik stil en iets te serieus. We waren zo verschillend, maar hij was een van mijn dierbaarste familieleden. En ik weet dat dat andersom ook zo was.

Meer lezen

Eén met de natuur

Anne (57) uit het Zeeuwse Wolphaartsdijk houdt van natuurlijk leven. Toen de natuurliefhebster haar begrafenis wilde regelen, kwam ze erachter dat een natuurbegrafenis mogelijk is. Vlakbij de plek waar ze is geboren, kan ze terugkeren naar Moeder Aarde.

Meer lezen

Zorg dat naasten je wensen kennen

Welke muziek draait er op jouw laatste afscheid? Komen gasten in het zwart of juist in kleurrijke kleding? Komen ze naar een kerk of juist een kroeg? Zijn je naasten op de hoogte van jouw wensen? Het geeft niet alleen jezelf maar ook zij die jouw afscheidsdienst regelen, rust.

Meer lezen

Bespreek je wensen met je naasten

Weet jij hoe je jouw afscheid vorm wilt geven of vind je het een lastig onderwerp dat je liever vermijdt? Wij helpen je op weg met deze download, die het gesprek met je dierbaren wat gemakkelijker maakt.

Before you leave

Naasten die zorgen voor een geliefde die niet lang meer te leven heeft, nemen te weinig tijd voor en voelen zich opgelaten bij het stellen van hun persoonlijke vragen. Ingrid en Esther, medewerkers van het team Innovatie van Coöperatie DELA, ontwikkelden Before you leave: een app die je helpt bij het voeren van betekenisvolle gesprekken in de laatste levensfase.

Meer lezen

Facebookprofiel na overlijden: verwijderen of omzetten in een herdenkingspagina?

Weet jij wat je online achterlaat als je er niet meer bent? Het kan voor nabestaanden een ingewikkeld en tijdrovend proces zijn om online gegevens van een overledene te verwijderen of wijzigen. Sociale netwerken en websites hanteren hiervoor zeer uiteenlopende werkwijzen. We helpen je graag op weg en en in dit artikel laten we je zien wat jij zelf al kunt regelen voor je Facebookprofiel.

Meer lezen

Hoe laat je je wachtwoorden veilig achter voor je nabestaanden?

Heb jij er al over nagedacht wat je digitaal achterlaat als je er niet meer? Door de toename van computer- en internetgebruik groeit ons digitale bezit. Waarschijnlijk heb jij ook een flink aantal accounts en digitale bestanden waartoe jij alleen toegang hebt. Als het goed is, bescherm je die online gegevens met meerdere wachtwoorden en inlogcodes die voor anderen geheim blijven. Maar hoe moet dat als jij er straks niet meer bent? Hoe komen jouw nabestaanden dan bij jouw bestanden? In dit artikel geven we 4 manieren om jouw wachtwoorden aan je naasten door te kunnen geven.

Meer lezen

Erven of schenken, een geschenk voor nu of later

Wil je geven tijdens het leven of liever achterlaten als je er niet meer bent? Als er sprake is van erven of schenken, dan is het belangrijk om rekening te houden met de huidige wet- en regelgeving. Je wilt het immers goed geregeld hebben voor je naasten.

Meer lezen

In gesprek met expert Brenno de Winter over digitaal nalatenschap, privacy en veiligheid

We zijn steeds meer online. Sociale media, zoals Facebook, LinkedIn en Instagram zijn niet meer weg te denken uit ons bestaan en bijna iedereen heeft voortaan een e-mailadres. Heb je er ooit over nagedacht wat daarmee moet gebeuren als je er niet meer bent? We vroegen Brenno de Winter, onderzoeksjournalist en expert op het gebied van online privacy en ICT-veiligheid, waarom het belangrijk is om je online gegevens goed te beveiligen en wat je nu al kunt regelen voor je digitale nalatenschap.

Meer lezen

LinkedIn; je online werkverleden als jij er niet meer bent

Het overgrote deel van alle werkenden en werkzoekenden in Nederland heeft een account op LinkedIn. Het is verstandig alvast aan te geven wat jij wilt dat er met jouw profiel gebeurt wanneer jij er niet meer bent. Als je niets vastlegt, blijft je profiel met online curriculum vitae na je overlijden voortbestaan. Dat kan voor je nabestaanden erg vervelend zijn, bijvoorbeeld als ze jaarlijks nog notificaties ontvangen van een verjaardag of werkjubileum. Hoe je dit precies regelt, lees je hieronder.

Meer lezen

Twitterprofiel na je overlijden; verwijderen of laten bestaan?

Via Twitter delen we onze gedachten, meningen, foto’s, video’s en gebeurtenissen met onze volgers. Maar wat gebeurt er met jouw tweets wanneer jij er niet meer bent? Wil je dan dat jouw nabestaanden jouw Twitteraccount opzeggen en verwijderen, of moeten jouw tweets een online herinnering blijven? In tegenstelling tot Facebook en Instagram, kun je bij Twitter vooraf nergens aangeven wat je wil dat er met jouw profiel moet gebeuren als jij er niet meer bent.

Meer lezen

Checklist digitaal nalatenschap

Wat gebeurt er met de online sporen die jij achterlaat als je er niet meer bent? Breng al jouw online activiteiten in kaart met onze handige checklist. Zo voorkom je dat jouw naasten straks lastige keuzes moeten maken over jouw online accounts.

Ik heb een domeinnaam; wat gebeurt daarmee wanneer ik overlijd?

Steeds meer mensen hebben een eigen domeinnaam, ook wel internetadres genoemd. Misschien jij ook wel. Bijvoorbeeld voor een persoonlijke website, blog, webwinkel of een bedrijfssite. Vaak heb je goed nagedacht over je domeinnaam en staat de online omgeving vol met waardevolle gegevens, zoals foto’s, video’s, teksten en audiobestanden. Deze gegevens (de content) zijn net als je domeinnaam veel waard. Voor je bedrijf of voor jou persoonlijk.

Meer lezen

Wat gebeurt er met je Dropbox-bestanden als jij er niet meer bent?

Dropbox is een ideale manier om bestanden te delen en op te slaan ‘in de cloud’. Je kunt met een internetverbinding overal en vanaf ieder apparaat bij je bestanden. Maar wat gebeurt er met jouw bestanden in Dropbox als jij er straks niet meer bent? Ook deze bestanden vallen in je digitale nalatenschap.

Meer lezen

Wat kun je regelen voor je Instagram-account?

Instagram is een ontzettend populaire app waarmee je foto’s, video’s en berichten kunt delen. Je krijgt hiermee een levendig inkijkje in het leven van de mensen die je volgt. Misschien heb jij ook wel een Instagram-account en deel jij jouw foto’s met je familie, vrienden en volgers. Als je een aantal afbeeldingen plaatst, wordt je profiel een verzameling van vele herinneringen. Maar wat wil je dat er met al die foto’s gebeurt er als jij er niet meer bent?

Meer lezen

Wie beheert jouw socialmedia-accounts als je er niet meer bent?

Weet jij wat je online achterlaat als je er niet meer bent? Het kan voor nabestaanden een ingewikkeld en tijdrovend proces zijn om online gegevens van een overledene te verwijderen of wijzigen. Sociale netwerken en websites hanteren hiervoor zeer uiteenlopende werkwijzen. In dit artikel helpen we je op weg en laten we je zien wat jij zelf al kunt regelen. Bijvoorbeeld voor je accounts op social media.

Meer lezen

Wie zorgt voor jouw digitale bestanden als jij er niet meer bent?

Weet jij wat je online achterlaat als je er niet meer bent? Het kan een ingewikkeld en tijdrovend proces zijn om als nabestaande online gegevens van een overledene te verwijderen of wijzigen. Sociale netwerken en websites hanteren hiervoor zeer uiteenlopende werkwijzen. In het dossier Digitaal Nalatenschap helpen we je op weg en laten we je zien wat jij zelf al kunt regelen. Bijvoorbeeld rondom je digitale bestanden.

Meer lezen

Weten jouw geliefden hoe jij afscheid zou willen nemen?

Leg je uitvaartwensen vast en bespreek ze met elkaar.

Een zoektocht naar de rol en waarde van erfstukken

In ons dagelijks leven merken wij hoe waardevol herinneringen zijn. Van het koekblik waar de koekjes inzaten die je bij je oma altijd kreeg, foto’s van een vakantie samen, een bonnetje van een etentje tot het horloge dat je vader altijd droeg. Dingen die je koestert, bewaart, bewaakt met je leven en bij je wilt dragen om de herinnering aan iemand levend te houden. Op welk erfstuk hoop jij? En heb jij wel eens nagedacht wat jij later zou willen nalaten, welke mensen belangrijk voor je zijn en wat je wie wilt meegeven?

Meer lezen
Meer laden