Meegeven

Wat wil jij meegeven in dit leven?

Bepaalde tradities of levenslessen? Of het nu om je kindje, partner, vriend of ouders gaat; iets meegeven doen we allemaal. Zo hoop je dat je de mensen die je lief zijn, zich goed kunnen voorbereiden op later. En door nu al de juiste dingen te weten en te regelen, kun je vooruitkijken naar een zo zorgeloos mogelijke toekomst.
Stilstaan

Je leven kan plotseling stilstaan.

Door een heftige gebeurtenis in de wereld, een vriend die ziek wordt of een ongeluk dat je meemaakt. Ineens ben je je bewust van de eindigheid van het leven. Dat kan confronterend zijn. Maar soms – hoe moeilijk de situatie ook is – helpt het je om vooruit te komen. Het laat je reflecteren op wat is geweest en bewust nadenken over wat er nog komt. En belangrijker nog, over welke personen daarin belangrijk voor je zijn.
Achterlaten

Leef jij je leven alsof iedere dag de laatste is?

Met elke stap die je zet, laat je iets achter en maak je een herinnering voor de mensen om je heen. Misschien is je leven korter dan je had gehoopt door ziekte of een ongeluk. Maar ook ouderdom laat je nadenken over de tijd die je nog hebt. En het onvermijdelijke afscheid dat gaat komen. Hoe zorg jij voor de mensen die je lief zijn? Nu? En straks als je er niet meer bent?
Afscheid nemen

Afscheid nemen is meestal ver weg en soms ineens dichtbij.

Op die momenten komt er veel op je af. Emotioneel gezien, maar vaak ook op praktische vlak. Van de bloemen en de kaarten tot de invulling van dienst. Heb jij al nagedacht hoe je afscheid wil nemen? Van het leven en van de mensen om je heen? Hier lees je hoe anderen invulling gaven aan deze fase van het leven.
Doorgaan

Iemand verliezen is een heftige gebeurtenis.

Na de stilte breekt langzaam de zon weer door. Geur, kleur en geluid krijgen weer betekenis. Doen je herinneren aan wat ooit was. Die herinnering doet steeds minder pijn. Het leven gaat door, in al haar facetten. En biedt nieuwe kansen op mooie herinneringen.

LEEF!

Wij helpen je graag met nadenken over emotionele en praktische zaken die nu en later mooier maken. Daarom versturen we meerdere keer per jaar de nieuwsbrief LEEF!. Inschrijven voor de LEEF! kan via onderstaande knop.

Praktische informatie

Checklists, verhalenbundels, praatstukken, stappenplannen, kaartensets, labels met mooie spreuken. Op het blog van DELA vind je allerlei praktische downloads die jou inspireren om het volle leven te leven. Zo helpen we je om dingen te regelen, onderwerpen bespreekbaar te maken en om mooie woorden te delen met je dierbaren.

Waarom wachten?

De mooiste woorden blijven vaak te lang onuitgesproken. Zonde, vinden wij. Want waarom wachten met iets moois zeggen als het ook vandaag kan? Deel nu je mooie woorden met iemand die het verdient. Dat kan je geliefde zijn, maar ook een familielid, goede vriend of collega. Help je mee om Nederland een klein beetje mooier te maken?

Weten jouw geliefden hoe jij afscheid zou willen nemen?

Leg je uitvaartwensen vast en bespreek ze met elkaar.