• Klantenservice 040 260 16 36 Ma t/m vrij van 8.00 tot 20.00 uur.
  • naar dela.nl

Welkom op het blog van coöperatie DELA

Meegeven

Wat wil jij meegeven in dit leven? Bepaalde tradities of levenslessen? Of het nu om je kindje, partner, vriend of ouders gaat; iets meegeven doen we allemaal. Dat brengt vaak ook een sterk verantwoordelijkheidsgevoel met zich mee. Bijvoorbeeld als je zwanger bent van je eerste kindje. Of als je als opa of oma gezellige uitstapjes voor je kleinkind wilt verzorgen. Maar er komt een tijd dat je moet loslaten. Je wilt dat de mensen die je lief zijn goed voorbereid zijn op ‘later’. En door de juiste dingen te weten en te regelen, kun je vooruitkijken naar een zorgeloze toekomst.

Meer lezen

Stilstaan

Je leven kan plotseling stilstaan. Doordat een vriend ongeneeslijk ziek blijkt te zijn. Doordat je partner een heftig ongeluk meemaakt. Doordat je oma onverwacht in het ziekenhuis belandt. Ineens maakt zo’n situatie je bewust van de eindigheid van het leven. Dat is confronterend en lastig. Maar soms – hoe moeilijk de situatie ook is – blijkt het goed om stilgezet te worden. Laat het je reflecteren op wat is geweest. En bewust nadenken over wat je doet, of waarom. Soms helpt stilstaan je om vooruit te komen.

Meer lezen
Meegeven

Wat je meegeeft, is wat je straks achterlaat

Je geeft je kinderen een goede basis mee in het leven. Je biedt ze een veilige omgeving om op te groeien. En tradities en levenslessen om zelfstandig hun weg te zoeken. Want wat je meegeeft, is wat je straks achterlaat.

Achterlaten

Leef jij je leven alsof het je laatste dag is? Met elke stap die je in je leven zet, laat je iets achter; een herinnering voor de mensen om je heen. Misschien is je leven korter dan je had gehoopt. Door een ernstige ziekte. Een vreselijk ongeluk. Maar ook ouderdom laat je nadenken over de tijd die je nog hebt. En het onvermijdelijke afscheid dat gaat komen. Hoe ziet dat eruit? Wat laat jij achter voor je nabestaanden in dit leven?

Meer lezen

Afscheid nemen

Afscheid nemen is een emotionele gebeurtenis. Soms moet het voor even, soms voorgoed. Een mooi afscheid is voor iedereen anders. De een wil het groots, de ander wil het klein. Niets is goed, niets is fout. Wat vaststaat, is dat je het samen doet deze periode. Want je hebt elkaars steun nodig. Emotioneel maar vaak ook praktisch, rondom allerlei regelzaken. Emotioneel maar vaak ook praktisch, rondom allerlei regelzaken. Zo zorg je samen voor een persoonlijk afscheid dat in het teken van iemands leven staat.

Meer lezen

Weten jouw geliefden hoe jij afscheid zou willen nemen?

Leg je uitvaartwensen vast en bespreek ze met elkaar.

Doorgaan

Iemand verliezen doet pijn. Een verlies herinnert je aan wat was en wat niet meer komen gaat. Maar juist die herinneringen helpen je ook om door te gaan. Want doorgaan, dat moeten we allemaal. Voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Hoe doe je dat? De één vindt troost in een mooi gedenkteken en praat daarover. De ander houdt herinneringen in stilte levend met een bijzonder erfstuk. Mensen herinneren anders. Rouwen anders. Maar bovenal willen we elkaar helpen om de draad van het leven weer op te pakken.

Meer lezen

Over dit blog

Welkom op het blog van DELA. Hier vind je een bron van inspiratie. Allerlei gebeurtenissen uit het leven geven we de aandacht. We helpen je na te denken over nu en later. Over emotionele en praktische zaken. Je ontdekt verhalen van uiteenlopende mensen op het moment dat ze beseffen hoe waardevol het leven is. Doordat het eindigt. En weer doorgegeven wordt.

Meer lezen

Acties

Als je weet dat het einde nadert, verandert ongewild je wereld. In emotioneel opzicht is het misschien de zwaarste opgave waar je ooit voor hebt gestaan. Je ziet, denkt en voelt dingen die je nooit eerder zo hebt ervaren. Relaties met anderen zullen veranderen. Je levenshouding kan anders worden. Hoe ga je hiermee om? Voor jezelf, maar ook voor je naasten. Hoe kunnen zij met jou omgaan? En hoe kun jij er voor anderen zijn?

Meer lezen
Meer laden